Izjava Zveze geografov Slovenije o vojni v Ukrajini

Zveza geografov Slovenije je na občnem zboru 1. 3. 2022 sprejela izjavo Zveze geografov Slovenije o vojni v Ukrajini.

»Zveza geografov Slovenije, podobno kot Mednarodna geografska zveza, odločno obsoja vojaško agresijo Ruske federacije proti Ukrajini. Z izkrivljenim predstavljanjem geografskih, zgodovinskih in kulturnih dejstev želi ruski politični vrh opravičiti svoje delovanje. Izraziti želimo solidarnost in sočutje s prebivalci v Ukrajini in Rusiji, ki trpijo zaradi te vojne in ji nasprotujejo. V interesu miru in stabilnosti v mednarodnih odnosih pozivamo k prenehanju sovražnosti in zahtevamo spoštovanje suverenosti Ukrajine in vseh njenih prebivalcev. Naša izjava ni uperjena proti ruskemu narodu in našim cenjenim ruskim kolegicam in kolegom.«

Poleg tega smo glede na članstvo organov Ruske geografske zveze https://www.rgo.ru/en/society/structure/board-trustees , kjer Vladimir Putin predseduje njihovemu Upravnemu odboru, podprli pobudo skandinavskih in baltskih držav, za začasno izključitev Ruske geografske zveze iz Mednarodne geografske zveze (krovna globalna geografska zveza). Ruska geografska zveza je na podlagi sklepa seje Izvršnega odbora Mednarodne geografske zveze začasno izključena iz le te.

Zavedamo se, da veliko število geografov, članov in nečlanov Ruske geografske zveze, nasprotuje vojni v Ukrajini, kar so dokazali tudi z javnim izpostavljanjem v protestnem pismu predsedniku Putinu (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSda40t4qloWZ386f0EueqHbCDZGJdE56GGJdHD5YAKUk7R29w/viewform) do zdaj z več kot 1800 podpisniki. Skrben pregled podpisnikov pisma, ki je bil do 7. marca javno dostopen z imeni in priimki, delovnimi mesti in ustanovami, je pokazal, da ni med njimi najpomembnejših članov Ruske geografske zveze. Očitno pa je bil zaradi sprejema zakona, s katerim je za namerno širjenje lažnih informacij o ruski vojski zagrožena 15-letna zaporna kazen, umaknjen seznam.

Kljub obsodbi Zveze geografov Slovenije in začasni izključitvi iz Mednarodne geografske zveze pa ohranjamo individualne stike z našimi kolegicami in kolegi iz Rusije.

Geografija je bila v svojih začetkih vsekakor namenjena predvsem odkrivanju novih dežel ter opravičevanju oziroma utemeljevanju ekspanzijskih teženj. V nekaterih državah ima še vedno tudi takšno vlogo in ni naključje, da je predsednik Upravnega odbora Ruske geografske zveze prav predsednik države – Vladimir Putin.

You may also like...